کرتین وال یا دیوار پرده ای curtain wall یکی از زیباترین انواع نمای بیرونی ساختمان می باشد که مانند دیواری شیشه ای جلوی بنا قرار میگیرد. این مدل نما به دلیل نصب مجزا از دیوار بیرونی ساختمان اصلی تاثیر چشمگیری بر بار مرده داشته و به همین دلیل در مقاوم سازی بناها موثر عمل می کنند. علاوه براین، این نوع نمای منجر به جلوگیری از اتلاف انرژی شده و مانند عایق حرارتی و صوتی عمل می کند. در ادامه انواع نمای شیشه ای کرتین وال، مزایا، معایب، قیمت، نحوه اجرا، ویژگی های لامل و مشخصات فنی و ویژگی های آنها را بررسی خواهیم کرد. با سایان وین همراه باشید.
نمای کرتین وال چیست؟
نمای بیرونی یکی از مهم ترین بخش ها در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و غیره می باشد که ارتباط مستقیم بر جلوه ظاهری و همچنین مقاومت آن در برابر شرایط محیطی دارد. کرتین وال نوع خاصی از نماهای شیشه ای می باشد که مانند حائل مقابل دیوار بیرونی ساختمان قرار میگیرد. معنی کرتین وال curtain wall در زبان انگلیسی دیوار پرده ای می باشد و نحوه اجرای آن نیز دقیقا به همین صورت است. در واقع نمای کرتین وال از یک سازه فلزی بسیار مقاوم با ساختار شبکه ای تشکیل شده که مقابل دیوار بیرونی و نمای خارجی ساختمان نصب میشود. سپس تایل های شیشه ای دوجداره یا سه جداره در رنگ های مورد نظر روی آن قرار میگیرند. با توجه به تعریف فوق، مهم ترین ویژگی در کرتین وال، اجرای مجزای نمای ساختمان است. به همین دلیل وزن آن هیچ تاثیری بر بار مرده ساختمان ندارد که منجر به افزایش مقاومت بنا در برابر زلزله خواهد شد. استراکچر و سازه فلزی نما از جنس های مختلفی مانند فولاد، آلومینیوم و چوب تولید میشود که نوع آلومینیومی در سطح بالاتری از استاندارد قرار گرفته است.
لامل کرتین وال چیست؟
در ساختار کرتین وال سازه زیرین شبکه ای دارای اهمیت بسیار زیادی است. چون تمام تایل های شیشه ای روی آن قرار گرفته و در صورت اجرای نادرست می تواند آسیب جدی به نما وارد کند. لامل کرتین وال یکی از مهم ترین اجزا می باشد و در واقع بخش اصلی تشکیل دهنده شبکه زیرین نما است. لامل نمای کرتین وال به پروفیل های آلومینیومی یا فولادی و چوبی گفتی میشود که در حالت عمودی و افقی نصب میشوند. در حال حاضر اغلب لامل ها آلومینیومی هستند و از مقاومت بسیار بالایی برخوردار می باشند.
لامل های عمودی را اصطلاحا مولیون و لامل افقی ترنسُم نامیده میشود. از مهم ترین تفاوت های این دو نوع لامل، طول آنها می باشد. در بسیاری از مواقع طول لامل افقی کمتر از عمودی در نظر گرفته میشود. این در حالیست که عرض این دو با هم تفاوت چشمگیری ندارد. دلیل تفاوت در طول لامل ها در نمای کرتین وال، ایجاد توازن در وزن می باشد. دقت داشته باشید که این یک قانون همیشگی نیست و ممکن است به دلایل مختلف مانند افزایش زیبایی نما طول و عرض لامل های افقی و عمودی با هم برابر در نظر گرفته شوند.
تفاوت نمای کرتین وال قاب دار و فریم لس
با توجه به تعاریفی که ارائه شده، مهم ترین تفاوت در کرتین وال های فریم دار و فریم لس، جلوه ظاهری آنها است. در نوع فیسکپ بعد از اینکه تایل های شیشه ای درون لامل ها قرار میگیرند، درپوش های فلزی بسیار مقاوم روی لبه های آنها را می پوشاند. به همین دلیل نوعی قاب برای شیشه ها ایجاد میشود. علاوه براین، دقت داشته باشید که برخلاف مدل های فیس کپ، کرتین وال های بدون قاب در کارخانه و کارگاه ابتدا آماده شده و درون قاب های مخصوص قرار میگیرند. به همین دلیل اجرای آنها بسیار سریع انجام میشود.
علاوه براین، مدل های فریم لس این امکان را فراهم می کنند که با یراق آلات مخصوص بتوان تایل های شیشه ای را در جهت جلو یا عقب باز و بسته کرد تا شبیه به پنجره شوند.
انواع نمای کرتین وال
نمای شیشه ای کرتین وال بر اساس نحوه اجرا و نصب و ساختار آن دارای تنوع بالایی می باشد. به عنوان مثال، بر اساس شکل ظاهری و نحوه اجرای تایل های شیشه ای روی سازه فلزی زیرین می توان آنها را در گروه های زیر دسته بندی کرد:
کرتین وال فریم لس یا بدون قاب
همان طور که از نام این نوع نما مشخص است، در اجرای آن هیچگونه قاب و فریم روی تایل های شیشه ای قابل مشاهده نیست. یکی از مهم ترین دلایل برای انتخاب این نوع نما، زیبایی و جلوه ظاهری بسیار عالی می باشد. برخلاف تصور اغلب افراد نمای فریم لس کرتین وال دارای مقاومت بالایی می باشد و با دقت زیاد می توان قاب و فریم را در زیر شیشه ها مشاهده کرد که شبیه به سایه جلوه می کنند.
کرتین وال فیسکپ یا قاب دار
کرتین وال فیس کپ face cap از رایج ترین انواع نمای شیشه ای می باشد که قاب و جداره های آلومینیومی روی تایل های شیشه ای اجرا میشوند. قرار گرفتن جداره و قاب فلزی روی شیشه ها در افزایش مقاومت آنها تاثیر زیادی دارد، اما شستشو و تمیز کردن نما را با کمی چالش ممکن است مواجه کند. در واقع در این نوع نما شیشه ها روی لامل نصب میشوند و قاب آن نوعی درپوش فشاری محسوب میشود.
لازم به ذکر است، طول و عرض درپوش فشاری یا همان قاب روی نمای شیشه ای را می توان تغییر داد. کمتر شدن طول و عرض در اغلب مواقع تاثیر زیادی بر زیبایی ظاهری نما دارد.
کرتین وال نیمه قاب دار یا سمی فریم
از دیگر انواع نمای کرتین وال می توان به سمی فریم semi cap اشاره کرد که نیمه قاب دار هستند. در اجرای این نوع نما یکی از قاب های عمودی یا افقی از روی تایل شیشه ای حذف میشود. برای افزایش مقاومت سازه شیشه ها با چسب های سیلیکونی مخصوص کاملا ثابت و محکم میشوند.
علاوه بر دسته بندی فوق، نمای کرتین وال را می توان بر اساس نوع شیشه های به کار رفته در آنها نیز گروه بندی کرد. در ساختمان هایی که نیاز به عایق حرارتی و صوتی قوی دارند، مدل های سه جداره یکی از بهترین گزینه ها محسوب میشود. به طور معمول در بسیاری از ساختمان ها شیشه های دوجداره در نما استفاده میشود.
لامل آلومینیومی بهتر است یا فولادی؟
لامل نمای کرتین وال در دو نوع فولادی و آلومینیومی تولید میشود که هر یک دارای ویژگی های خاصی هستند. بسیاری از معماران نوع آلومینیومی را در اولویت قرار می دهند چون، این نوع لامل در برابر نم و رطوبت و باران های اسیدی مقاومت بالاتری داشته و دچار خوردگی نمیشوند. علاوه براین، پروفیل های آلومینیومی کرتین وال وزن سبک تری نسبت به مدل های فولادی دارند که یک مزیت محسوب میشود.
سوالات متداول کرتین وال
کرتین وال نوع خاصی از نماهای شیشه ای می باشد که مانند حائل مقابل دیوار بیرونی ساختمان قرار میگیرد. معنی کرتین وال curtain wall در زبان انگلیسی دیوار پرده ای می باشد و نحوه اجرای آن نیز دقیقا به همین صورت است.
لامل نمای کرتین وال به پروفیل های آلومینیومی یا فولادی و چوبی گفتی میشود که در حالت عمودی و افقی نصب میشوند.