پنجره آلومینیومی چیست؟
پنجره آلومینیومی دوجداره، همانطور که از نامش پیداست از جنس آلومینیوم فلزی است. رنگ آن نقره ای با جلوه ی فلز، نرم، وزن بسیار کم و مهمترین ویژگی آن شکل پذیری بالاست. آلومینیوم دارای ویژگی زد زنگ است. پنجره آلومینیومی نیز از همین پروفیل های آلومینیومی ساخته میشود. در ساخت درب و پنجره آلومینیومی از پروفیل های فلزی بسیار سبک استفاده میشود که برخی از آنها رسانای قوی نیز محسوب میشوند. این متریال در درب و پنجره های قدیمی نیز کاربرد گسترده ای داشته و به مرور تغییراتی در ساختار آن بوجود آمده است. به طوریکه در چند سال اخیر برای افزایش عایق بودن آنها از پروفیل های ترمال بریک برای این منظور استفاده میشود. علاوه براین، نوع شیشه های به کار رفته در پنجره نیز با تغییراتی مواجه شده و دوجداره شده اند. این پنجره ها با قرار گرفتن بر روی دیوار ساختمان ها به دلیل وزن سبکی که دارند بار مرده را کاهش می دهند. در نتیجه می توانند گزینه مناسبی برای افزایش مقاومت ساختمان به شمار روند و در شرایط بروز زلزله نیز بهتر است پنجره های آهنی سنگین عمل خواهند کرد.
انواع پنجره دوجداره آلومینیومی
از مهمترین انواع پنجره های آلومینیومی ساخته شده با پروفیل های مختلف به موارد زیر می توان اشاره کرد:
-
آلومینیوم ساده (Normal Aluminium)
آلومینیوم ساده تشکیل شده از 2 نوع پروفیل اس تی (ST) و کرونت (Coronet) است که از متداول ترین پنجره های موجود در ایران هستند. تفاوت این دو نوع پروفیل در هندسه مقطع آنها می باشد. با توجه به ویژگی ها و مزایایی که پروفیل های اس تی نسبت به پروفیل آلومینومی دیگر به نام کرونت دارد، تنها پنجره آلومینیومی ساخته شده با پروفیل ST در بازار یافت میشود. پنجره های کرونت بعد از مدتی استفاده به دلیل عایق نبودن، هم چنین عدم نصب قفل ها به صورت قوی، بعد از مدتی سست شده و از رگلاژ خارج می شود. پنجره های ساخته شده با پروفیل ST دارای استحکام بالاتری می باشد و همچنین یراق آلات به کیفیت بهتری روی آن نصب می شود. به دلیل استفاده از نوارهای مویی و آب بند عمر آنها نیز بیشتر است.
-
آلومینیوم ترمال بریک (Thermal Break Aluminium)
همانطور که در بالا اشاره شد پنجره های دوجداره آلومینیومی ضعیف عدم تحمل حرارتی را دارند و در برابر حرارت عایق نیستند. پروفیل های آلومینیومی ترمال بریک به همین منظور تولید شده که در صنعت درب و پنجره دوجداره آلومینیومی کاربرد دارد. این پروفیل ها توسط یک تسمه که در بازه ی دمایی 50 تا 220 درجه را تحمل می کنند تولید می شود. در حقیقت پروفیل های پنجره آلومینیومی ترمال بریک از دو پروفیل بیرونی و درونی به وسیله تسمه های پلی آمیدی به هم متصل می شوند. این مورد این ویژگی را به وجود می آورد که قسمت های داخلی و خارجی میتواند رنگ های مختص به خود را داشته باشد. استفاده از این سیستم، عایق بسیار خوبی برای آلومینیوم بوده و هم چنین استفاده ازسیستم آنادایزینگ باعث ایجاد رنگهای بسیار زیبا و دلنشین برای پنجره آلومینیومی دوجداره خود داشته باشید و هم چنین شاهد دوام بسیار بالای این پروفیل در شرایط های جوی متفاوت باشید. این نکته را در نظر داشته باشید که آلومینیوم مورد استفاده در ساخت درب و پنجره آلومینیومی، آلومینیوم شماره 6063 می باشد.
-
چوب آلومینیوم (Alu Wood)
نوع دیگر از پنجره های دوجداره آلومینیومی پنجره ساخته شده از پروفیل های Alu Wood هست. در این نوع پروفیل ها ، لایه داخلی از جنس چوب و لایه بیرونی از جنس آلومینیوم قرار دارد. در واقع این نوع پروفیل یک پروفیل ترکیبی است.
مزایای پنجره دوجداره آلومینیومی
از مزایای استفاده از پنجره های آلومینیومی ساخته شده از پروفیل های آلومینیوم می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- ظریف، شکیل و استحکام بالای پنجره آلومینیومی
- امکان نصب بسیار سریع
- وزن بسیار کم و در نتیجه متریال بسیار معقول از نظر سازه ای
- غیر قابل اشتعال و امنیت بالای آن
- رنگ و طرح بسیار زیاد
- قابلیت نصب شیشه های یک، دو و سه جداره روی پروفیل آلومینیومی
- این متریال کاملا قابل بازیافت می باشد.
معایب پنجره دوجداره آلومینیومی
پنجره های دوجداره آلومینیومی نیز دارای اندک معایبی از لحاظ کارکرد و متریال می باشد که به برخی از آن ها در زیر اشاره می کنیم:
- پروفیل های آلومینیومی هرچند غیر قابل اشتعال هستند ولی در برابر حرارت مقاوم نیستند.
- عدم مقاومت در برابر خوردگی شیمیایی
- قابلیت خراشیدگی و از بین رفتن زیبایی
- اتصال مکانیکی قطعات که باعث می شود پنجره آلومینومی از حالت رگلاژ خارج شود.
- انتقال گرد و غبار به داخل ساختمان از محل اتصالات مکانیکی اشاره شده در مورد قبل
انواع پنجره آلومینیومی براساس نحوه باز شدن
با مرور انواع درب و پنجره مو جود در بازار می توان به اهمیت بسیار زیاد پنجره دوجداره آلومینیومی و حتی مدل های تک جداره پی برد. به همین دلیل این پنجره ها در مدل های بسیار متنوعی طراحی و عرضه شده اند. به طوریکه می توان متناسب با سبک معماری، شرایط محیط نصب و متراژ داخلی ساختمان و غیره گزینه ایده آل را انتخاب کرد.
انواع پنجره آلومینیومی را می توان بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته بندی کرد. به عنوان مثال، بر اساس نحوه باز و بسته شدن لنگه ها این پنجره ها شامل موارد زیر هستند:
-
پنجره آلومینیومی کشویی
از رایج ترین انواع درب و پنجره آلومینیومی می توان به مدل های کشویی یا اسلایدینگ اشاره کرد. این پنجره ها دارای یک یا چند لنگه ثابت و متحرک می باشد که در دو جهت چپ و راست حرکت می کنند. علاوه بر زیبایی ظاهری، اشغال نکردن فضای داخلی در زمان باز بودن پنجره یکی از مزایای پنجره های دوجداره آلومینیومی کشویی به شمار می رود.
تفاوت در این مدل پنجره دوجداره آلومینیومی بیشتر در تعداد لنگه های ثابت و متحرک آنها است. اگر عرض پنجره زیاد است، تعداد لنگه های ثابت و متحرک را می توان افزایش داد تا کنترل بیشتری بر فضای باز پنجره داشت. لنگه های متحرک این پنجره ها درون ریل های فلزی قرار گرفته و به همین دلیل براحتی قابل حرکت دادن هستند.
-
پنجره آلومینیومی لولایی تک حالته
پنجره آلومینیومی لولایی یا فرانسوی از دیگر انواع پنجره ها می باشند که یک لنگه متحرک و باز شونده دارند. لنگه متحرک این پنجره با لولا به بخش ثابت متصل بوده و در جهت جلو یا عقب باز و بسته میشود. یکی از مهم ترین ویژگی های این پنجره ها، اشغال فضای زیاد در زمان باز شدن است.
-
پنجره آلومینیومی فرانسوی
پنجره دوجداره آلومینیومی فرانسوی نوع خاصی از پنجره های لولایی می باشد با این تفاوت که دو لنگه باز شونده دارند. دو لنگه این پنجره ها در داخل یا بیرون امکان باز شدن داشته و گزینه ای مناسب برای پنجره با عرض زیاد است. متناسب با شرایط محیط می توان لنگه های ثابت را نیز به این پنجره ها اضافه کرد. مانند مدل لولایی پنجره های فرانسوی فضای زیادی را اشغال می کنند و به پرده مقابل گیر خواهند کرد. به همین دلیل بهتر است در فضاهای کوچک از سایر مدل ها استفاده شود.
-
پنجره آلومینیومی فولکس واگنی
در ساختمان هایی که دارای معماری مدرن هستند، می تو ان از پنجره های واگنی آلومینیوم استفاده کرد. ساختار این پنجره ها از چند لنگه ثابت و متحرک تشکیل شده و تایل های آن در جهت چپ و راست حرکت می کنند. به همین دلیل گزینه مناسبی برای فضاهای کوچک نیز به شمار می روند. یکی از مهم ترین ویژگی های این پنجره ها نحوه حرکت تایل های متحرکشان است.
تایل های متحرک را ابتدا باید کمی به بالا حرکت داد و سپس به سمت عقب کشید تا از جای خود خارج شده و درون ریل قرار بگیرند. سپس می توان آنها را در جهت مورد نظر حرکت داد. نحوه باز و بسته شدن این مدل از پنجره آلومینیومی کاملا شبیه به باز و بسته شدن درب واگن و اتوبوس است.
-
پنجره آلومینیومی آکاردئونی
پنجره آلومینیومی آکاردئونی ساختای شبیه به این ساز داشته و اسلایدهای آن بر روی هم قرار میگیرند. برای باز و بسته شدن پنجره، ابتدا آخرین اسلاید به جلو کشیده شده و از ریل خارج میشود. سپس بر روی تایل کناری قرار گرفته و تایل بعدی نیز به همین روش از جای خود خارج شده و این روند تا باز شدن تمام تایل ها و جمع شدن آنها بر روی آخرین تایل ادامه پیدا می کند.
با توجه به پیچیدگی هایی که در ساختار این نوع از پنجره دوجداره آلومینیومی وجود دارد، کمتر مورد استقبال قرار گرفته اند. این پنجره ها قیمت بالاتری نسبت به مدل های ساده کشویی و لولایی دارند.
-
پنجره آلومینیومی کلنگی
پنجره دوجداره آلومینیومی نوع خاصی از پنجره های لولایی می باشد که در جهت بالا به پایین باز و بسته میشوند. تایل و لنگه متحرک این پنجره ها با لولا به جداره پایینی پنجره متصل بوده و برای باز شدن باید به قسمت بالایی آن فشار وارد شود. این پنجره ها بیشتر برای محیط هایی از قبیل حمام و سرویس بهداشتی و آشپزخانه ها استفاده میشود. در اغلب مواقع این پنجره ها به بیرون و از بالا به پایین باز میشوند و تاثیری بر فضای د اخل ساختمان نخواهند داشت.
-
پنجره آلومینیومی محوری
از مدل های مدرن و خلاقانه پنجره های دوجداره آلومینیومی می توان به پنجره های محوری اشاره کرد. این پنجره ها ساختاری دایره ای داشته و اسلاید متحرک دایره درون قاب میگیرد و با لولا به هم متصل هستند. برای باز و بسته شدن پنجره کافیست به بدنه پنجره دایره ای درون قاب فشار وارد شود. این پنجره ها برای منازل مسکونی متر استفاده میشود.
تفاوت قیمت پنجره دوجداره آلومینیومی با upvc
درب و پنجره های رایج در بازار آلومینیومی و upvc هستند که هر یک دارای مزایای خاصی می باشند. این دو نوع پنجره از نظر ظاهر شاید تفاوت زیادی با هم نداشته باشند، اما از نظر قیمت، نحوه عملکرد در برابر نفوذ حرارت و صوت متفاوت هستند. با توجه به اینکه upvc از مواد پلیمری تولید شده و ساختاری پلاستیکی دارد، نسبت به آلومینیوم کیفیت پایین تری خواهد داشت. این پنجره ها در برابر ضربه نمی توانند به خوبی مدل های آلومینیومی استحکام داشته باشند. یکی دیگر از تفاوت های پنجره دوجداره آلومینیومی و upvc در قیمت آنها است. در حالت کلی آلومینیوم و سایر فلزات گران تر از upvc می باشند. به همین دلیل قیمت پنجره دوجداره آلومینیومی بیشتر از پنجره های upvc هستند. دقت داشته باشید، تاثیری که پنجره های آلومینیومی بر کاهش هزینه های مصرف انرژی دارند و همچنین به دلیل طول عمر بالا و هزینه های تعمیر و نگهداری پایین، در بلند مدت از نظر اقتصادی بهتر از upvc خواهند بود.
سوالات متداول پنجره آلومینیومی
مزایای پنجره آلومینیومی چیست؟
- ظریف، شکیل و استحکام بالای پنجره آلومینیومی
- امکان نصب بسیار سریع
- وزن بسیار کم و در نتیجه متریال بسیار معقول از نظر سازه ای
- غیر قابل اشتعال و امنیت بالای آن
- رنگ و طرح بسیار زیاد
- قابلیت نصب شیشه های یک، دو و سه جداره روی پروفیل آلومینیومی
- این متریال کاملا قابل بازیافت می باشد.
انواع پنجره آلومینیومی کدامند؟
- آلومینیوم ساده (Normal Aluminium)
- آلومینیوم ترمال بریک (Thermal Break Aluminium)
- چوب آلومینیوم (Alu Wood)